فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا اولیایی منش، شیلا دعایی*، محمدرضا مبینی زاده، مینا نجاتی، پریسا ایوبی صفحه 1
    مقدمه و اهداف

    انسولین های آنالوگ شبیه انسولین های انسانی است ولی فقط درساختار مولکولی که منجر به اختلاف در ویژگی های فارماکینتیک و فارمادینامیک می گردد تفاوت دارند.

    روش کار

    مهم ترین پایگاه های اطلاعاتی از ابتدای سال 2009 تا ژوئن 2010 مورد جستجو قرار گرفتند. این منابع با توجه به نوع مطالعات مورد استفاده، عبارت بودند از: Cochrane Library (DARE، NHS EEDs، CENTRAL and Cochrane Systematic Reviews)، CRD York‍ در این جستجو مطالعات مرور نظام مند، ارزیابی فناوری سلامت و ارزیابی اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته و 9 مطالعه مرتبط وارد مطالعه گردیدند.

    نتایج

    مطالعات نشان دادند که هیچ دلیلی مبنی بر خطرات بیشتر یا کمتر آنالوگ سریع الاثر(rapid-acting insulin analogue انسولین آنالوگ سریع الاثر) در مقایسه با انسولین انسانی وجود نداشته و آنالوگ بلند اثر بطور معناداری خطر هیپوگلیسمی شدید را کاهش می دهد. همچنین، به دلیل عدم هزینه اثربخشی، انسولین آنالوگ نسبت به دیگر انسولین های موجود، مقرون به صرفه شناخته نشدند معذالک برخی مطالعات انسولین اسپارت 30 را نسبت به بقیه آنالوگ ها هزینه اثربخش تر می دانند.

    نتیجه گیری

    گرچه استفاده از انسولین آنالوگ برای بیماران دیابتی اثر بخش می باشد معذالک به دلیل هزینه اثر بخشی کمتر و گرانی انسولین آنالوگ نسبت به انسولین انسانی پیشنهاد می گردد پوشش حمایتی منابع دولتی (بیمه ای) از این فناوری با توجه به حساسیت مراقبتی که در دو گروه سالمندان و کودکان دیابتی وجود دارد فقط برای این دو گروه صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، انسولین آنالوگ، انسولین انسانی رگولار
  • نیما حسین زاده، یدالله محرابی، مریم سادات دانشپور، حمید علوی مجد، فریدون عزیزی صفحه 7
    مقدمه و اهداف
    بررسی چندین نشان گر نزدیک به هم، اطلاعات بیشتری را برای تعیین دقیق تر مکان بیماری با استفاده از آنالیز ارتباط ژنتیکی فراهم می آورد. این تحقیق ضمن معرفی روش های چند نشان گری FBAT-MM و FBAT-LC و به کار گیری آن ها، به مطالعه ارتباط ژنتیکی چند نشان گری برخی میکروستلایت های منتخب با میزان HDL-C برای شناخت نواحی ژنی موثر در سندرم متابولیک می پردازد.
    روش کار
    تعداد 125 خانواده از بین شرکت کنندگان در مطالعه قند و لیپید تهران به گونه ای انتخاب شدند که حداقل یک نفر از اعضای آن ها مبتلا به سندرم متابولیک و حداقل دو نفر دچار کاهش HDL-C باشند. ارتباط ژنتیکی چندنشان گری HDL-C با برخی میکروستلایت های کروموزوم های 8، 11، 12 و 16، با به کار گیری روش های FBAT-MM و FBAT-LC بررسی گردید.
    نتایج
    خانواده های مورد بررسی شامل 563 نفر (269 مرد و 294 زن) بودند. با به کارگیری روش FBAT-MM، تنها ارتباط ژنتیکی هم زمان سه میکروستلایت کروموزوم 11 با میزان HDL-C معنی دار شد(05/0
    نتیجه گیری
    FBAT-MM و FBAT-LC مشکلاتی مانند محافظه کاری بالا و توان پایین روش های چند نشان گری مشابه را ندارند. یافتن میکروستلایت های موثر در تغییرات HDL-C می تواند راه کار مناسبی را برای طراحی مطالعات بعدی برای یافتن ژن های مستعدکننده سندرم متابولیک، فراهم آورد.
    کلیدواژگان: میکروستلایت، HDL، C، FBAT، MM، FBAT، LC، سندرم متابولیک
  • لیلی صالحی، سعید سلکی، لیلا علیزاده صفحه 14
    مقدمه و اهداف
    کشور ایران با رشد پر شتاب جمعیت سالمندی مواجه است. اندازه گیری کیفیت زندگی به طراحی برنامه های مداخلاتی مناسب در آنان کمک فراوانی می کند. این مطالعه مقطعی با هدف بررسی کیفیت زندگی در سالمندان عضو کانون های سالمندی شهر تهران انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه شاخص های کیفیت زندگی در 400 نفر سالمند از طریق پرسشنامه های استاندارد 36-SF و حمایت اجتماعی درک شده مورد بررسی قرار گرفت و به منظور تحلیل داده ها از آزمون های ANOVA و t. test و آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد.
    نتاج: میانگین سنی افراد شرکت کننده 64 بود که در 5/74 درصد زن بودند. میانگین شاخص جسمی در افراد مورد مطالعه 68/12±62/64 و میانگین شاخص روانی 7/4±35/63 بود. کیفیت زندگی زنان در ابعاد جسمانی، عملکرد اجتماعی، درد بدنی و سلامت عمومی از مردان بیشتر بود. با افزایش شاخص توده بدنی، از میزان کیفیت زندگی کاسته، ولی با افزایش درآمد و تحصیلات بر میزان کیفیت زندگی افزوده می شد. افراد متاهل در مقایسه با افراد مجرد و افراد سالم در مقایسه با افراد بیمار از میزان کیفیت زندگی بالاتری برخوردار بودند. بین شاخص های جسمی و روانی در سالمندان و حمایت اجتماعی از آنان رابطه معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که زنان نسبت به مردان از کیفیت زندگی بالاتری برخوردارند. افراد با درآمد بالاتر و تحصیلات بیشتر و توده بدنی کمتر دارای کیفیت زندگی بهتری هستند.
    کلیدواژگان: سالمند، کیفیت زندگی، پرسشنامه 36، SF
  • جلال کریمی، کورش هلاکویی نایینی*، الهام احمدنژاد صفحه 21
    مقدمه و اهداف

    ارتقا و پیشرفت سلامت اعضای یک جامعه، بر پایه ی ارزیابی آن جامعه استوار است. هدف از این مطالعه، ارائه چارچوبی جهت اجرای جامع و مشارکتی ارزیابی جامعه برای تعیین وضعیت سلامت، اولویت بندی مشکلات در راستای ارتقای سلامت، تدوین مداخله های موثر، ارزشیابی سیاست ها و برنامه های بهداشت عمومی ساکنان منطقه و ارایه الگوی مناسب برای مطالعات دیگر بود.

    روش کار

    این مطالعه براساس تجارب گروه پزشکی اجتماعی، اپیدمیولوژی و آمار زیستی دانشگاه علوم پزشکی تهران از سال 1368 و مدل کارولینای شمالی از سال 2002 میلادی در هشت مرحله اجرا گردید. تیم ارزیابی جامعه در برگیرنده ی دامنه وسیعی از ذینفعان کلیدی و مردم محلی در سه سطح مشارکتی شامل گروه مشورتی، گروه کار و ناظر پروژه بود. داده ها به روش مشاهده، مصاحبه، بحث گروهی متمرکز و فهرست منابع سلامت جامعه جمع آوری شد. همزمان با جمع آوری داد ها، نقشه های دارایی جامعه آماده گردید. سپس آمارهای زیج حیاتی به دو روش کمی و کیفی بررسی شد و اطلاعات در دسترس از آمارهای شهرستان و نیروی انسانی خلاصه گردیدند. داده های مرتبط به بررسی کیفی تحلیل محتوا شدند. در مرحله بعدی (چهارم)، داده های سلامت شهرستان با داده های جامعه ترکیب شده و نتایج حاصل از این ترکیب به جامعه گزارش گردیدند از روشHanlon شامل سه ملاک وسعت، خطرناک بودن و قابلیت اصلاح جهت اولویت بندی مشکلات بهره گرفته شد.

    نتایج

    تیم ارزیابی جامعه مصرف مواد مخدر، استعمال سیگار و افسردگی را به عنوان مهم ترین مشکلات اولویت بندی نمودند. بعد از ایجاد پرونده ارزیابی جامعه، برنامه عملیاتی سلامت جامعه تدوین و مشکلات مطرح شده براساس الویت، تعیین علل شده و فعالیت های مداخله ای و پیشگیرانه ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    ارزیابی جامعه در این مطالعه بخوبی مشکلات موجود را آشکار ساخت. این روش برای ارزیابی مشکلات سلامتی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی جامعه، سلامت، شاهین شهر، بررسی، مطالعات کمی، مطالعات کیفی
  • مصطفی قربانی، مسعود یونسیان صفحه 31
    مقدمه و اهداف
    اگرچه مطالعات پراکنده (عمدتا به صورت گزارش موردی) انجام شده در ایران گویای ارتباط احتمالی مواجهه با دود در هنگام پخت نان در تنورهای خانگی و آنتراکوزیس می باشند ولی خطر قابل انتساب برآورد شده این ارتباط احتمالی نامشخص می باشد لذا این مطالعه با هدف برآورد خطر قابل انتساب این ارتباط احتمالی صورت پذیرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مورد شاهدی که در بیمارستان امام خمینی (ره) تهران صورت پذیرفت، 83 بیمار مبتلا به آنتراکوزیس با 72 کنترل همسن از بخش جراحی مقایسه گردیدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه پرسشنامه «جامعه توراسیک آمریکا» (American Thoracic Society questionnaire) است. متغیر مواجهه با دود به دو صورت متغیر دوحالتی و متغیرکمی (سال های مواجهه) در نظر گرفته شد و کسر قابل انتساب جمعیت دراثر مواجهه با دود برآورد شد.
    نتایج
    در مدل تک متغیره مشاهده گردید که مواجهه با دود (متغیر دوحالتی)، مواجهه شغلی با گرد و غبار، سن و تحصیلات ارتباط معنی داری با آنتراکوزیس دارند. در مدل چند متغیره تنها مواجهه با دود (55/7- 49/1 95%CI:، 35/3 OR:) با آنتراکوزیس ارتباط معنی دار داشت. در مورد مواجهه با دود به عنوان متغیر کمی مشاهده گردید که ارتباط سال های مواجهه با دود با آنتراکوزیس معنی دار می باشد و در مدل چند متغیره نیز تنها سال های مواجهه ارتباط معنی داری با آنتراکوزیس داشت (09/1-01/1: 95%CI، 05/1OR:). کسر قابل انتساب جمعیت در اثر مواجهه با دود تقریبا برابر با 48% بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه فعلی نشان داد که تقریبا نیمی از موارد آنتراکوزیس منتسب به مواجهه با دود است.
    کلیدواژگان: آنتراکوزیس، آلودگی هوای داخل منزل، مواجهه با دود، کسر قابل انتساب جمعیت
  • مولود پیاب، احمدرضا درستی مطلق، محمدرضا اشراقیان، رضا رستمی، فریدون سیاسی، مهرناز احمدی صفحه 37
    مقدمه و اهداف
    نا امنی غذایی به عنوان مشکل عمده سلامت عمومی، علاوه بر تاثیر بر سلامت جسمی، آثار سوء اجتماعی و روانی نیز به همراه دارد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط امنیت غذایی خانوار و افسردگی در مادران دارای کودک دبستانی شهرستان ری انجام گردید.
    روش کار
    بررسی توصیفی- تحلیلی مقطعی در بهار 1389 بر روی 430 مادر دارای کودک دبستانی انجام شد. طی نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای، پرسشنامه امنیت غذایی 18 گویه ای (USDA)، افسردگی بک (Beck) و پرسشنامه اطلاعات عمومی با مصاحبه مادران تکمیل شد. آزمون کای اسکوار، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون ساده و چندگانه مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    شیوع ناامنی غذایی و افسردگی در مادران مورد بررسی به ترتیب 2/50% و 4/51% بود. در «گروه امن غذایی» 6/34% و در گروه «ناامن غذایی توام با گرسنگی» 8/77% افسرده بودند. از بین متغیرهای مورد بررسی، سن و قد با امنیت غذایی و همچنین سن و وضعیت تاهل با افسردگی رابطه معنی داری داشتند. ناامنی غذایی با افسردگی در مادران دارای کودک دبستانی شهرستان ری همبستگی مثبت و معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    شیوع ناامنی غذایی خانوار و افسردگی در جامعه مورد بررسی بالا بود. از آنجا که بین ناامنی غذایی و افسردگی رابطه معنی داری وجود دارد، توجه بیشتر به این گروه لازم می باشد.
  • سعید بکایی، مهدی سلطانی، عباس رحیمی فروشانی، علیرضا باهنر، محمد افشار نسب، سیامک روحانی زاده، امرالله قاجاری، داریوش سعادتی صفحه 45
    مقدمه و اهداف
    بیماری لکه سفید از جمله بیماری های ویروسی است که باعث تلفات شدید دراستخرهای پرورش میگو می شود. علیرغم اقدامات گسترده صورت گرفته جهت کنترل آن، این بیماری هنوز اصلی ترین مشکل بهداشتی مزارع پرورش میگو در ایران می باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین سهم عوامل خطر بیماری لکه سفید در میگوهای پرورشی در استان خوزستان است.
    روش کار
    در یک مطالعه مقطعی 223استخر در منطقه چوئبده آبادان از خرداد تا مهر ماه سال 1389 بررسی گردید. اطلاعات مربوط به 17 متغیری که تصور می شد با وقوع بیماری لکه سفید ارتباط دارند از صاحباناستخرها، اداره شیلات و اداره دامپزشکی اخذ گردید. وقوع بیماری لکه سفید بر مبنای علائم بالینی و نتایج آزمایش PCR تعیین گردید. از آنالیز رگرسیون چند متغیره و آزمون مربع کای برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    دراستخرهای تحت مطالعه، مدیریت ضعیف مبارزه با پرندگان(72/3(OR =، تحصیلات کم سر کارگر (29/3 (OR= و فیلتراسیون ضعیف آب ورودی (43/3 (OR= شانس رخداد بیماری را به طور معنی داری افزایش می داد و تغییرات کم شوری آباستخرها (16/0 (OR= شانس وقوع بیماری را کاهش می داد.
    نتیجه گیری
    در تحقیق اخیر مهم ترین عوامل موثر بر وقوع بیماری لکه سفید در سایت پرورش میگوی استان خوزستان مشخص شد و سهم هر یک از عوامل خطر تعیین گردید. یافته های این مطالعه به توسعه صنعت پرورش میگو در ایران، به ویژه در استان خوزستان کمک می کند.
    کلیدواژگان: عوامل خطر، مطالعه مقطعی، بیماری لکه سفید، میگوی وانامی
  • صبا اصغر زاده، کورش هلاکویی نایینی*، علی اردلان، الهام احمدنژاد صفحه 54
    مقدمه و اهداف

    زمین لرزه هر ساله منجر به مرگ و جراحات هزاران نفر می شود. کشور جمهوری اسلامی ایران نیز در معرض انواع مخاطرات طبیعی و انسان ساخت قرار دارد. بنا بر گزارش جهانی کاهش خطر بلایا که در سال 2009 انتشار یافته، سطح خطر ایران تنها در برابر مخاطرات طبیعی بر اساس مرگ حدود 106 هزار نفر در طی چهار دهه، 8 از 10 برآورد شده است (1).
    مطالعات اندکی در این زمینه صورت گرفته است. این مطالعه با هدف توصیف میزان جراحات وارده به افراد، علل جراحات، ویژگی های سازه ای ساختمان ها و میزان آسیب وارده به آن ها، عکس العمل افراد بلافاصله بعد از زلزله انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه، یک مطالعه موردی (case study) است که یک هفته بعد از رخداد زلزله در پنج روستای جنوبی شهرستان دامغان انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه بررسی آسیب های جسمی ناشی از زلزله، استفاده شد. از مصاحبه با مسئولین و مشاهده و مرور منابع موجود، برای جمع آوری اطلاعات منطقه و میزان خسارات وارده استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که در این 5 روستا در اثر وقوع زلزله 4 مورد مرگ (28/0 درصد) و 56 مورد جراحات (4درصد) رخ داد. نوع جراحات در 50% موارد جراحت سطحی و 35 % کوفتگی و 10% شکستگی بوده است. جراحات در 4/87 درصد افراد به علت آسیب توسط اجزای سازه ای و در 1/7 درصد افراد به علت آسیب توسط اجزای غیر سازه ای و در 3/5 درصد افراد به علت گیر افتادگی بین اشیاء پرت شده بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که علت عمده آسیب توسط اجزای سازه ای (4/87 درصد) بود. شاید بتوان با افزایش مقاومت سازه ای ساختمان ها، بویژه در مناطق روستایی که لزوم انجام این امر بسیار احساس می شود، تعداد تلفات ناشی از زمین لرزه را به حداقل رسانید، هرگاه این امر با آموزش به افرادجامعه همراه شود، به نتایج بهتری در این زمینه می توان دست یافت.

    کلیدواژگان: جراحت، مرگ، زلزله، دامغان، ایران
  • محمدرضا فرخی، کورش هلاکویی نایینی، علی اکبر حقدوست، آناهیتا امامی صفحه 62
    مقدمه و اهداف
    سرطان هزینه های بسیاری را به صورت مستقیم و غیرمستقیم در پی دارد و میزان آن ها در سیاست گذاری سلامت اهمیت دارد. با توجه به فقدان مطالعه مشابه درکشور و با هدف پاسخ به کمیت وکیفیت هزینه های سرطان، برخی از بیماران سرطانی شهرکرمان در طی سال های 88 و 89 مورد مصاحبه و استخراج هزینه قرار گرفتند.
    روش کار
    با بررسی لازم از دیدگاه بیماران، گروه ها و شکل هزینه های 233 بیمار مبتلا به سرطان را ثبت و آن ها را در هشت گروه سرطان خون، پستان، مغز و اعصاب محیطی، اندام های تناسلی زنان، گوارش، ریه، اندام های تناسلی مردان و پروستات قرارداده و محاسبات لازم انجام گردید.
    نتایج
    میانگین هزینه های کلی سرطان در ماه 32/3 میلیون تومان SD:0.71)) بود و پرهزینه ترین، سرطان پستان با میانگین ماهانه 30/4 میلیون تومان SD:3.70)) و کمترین، سرطان اندام های تناسلی مردان با میانگین ماهانه16/2 میلیون تومان (SD:1.67) شناخته شد. حدود دو میلیون تومان هزینه های مخفی این بیماران در ماه بودند سرطان های پستان، ریه، خون و اندام های تناسلی زنان به عنوان سرطان های پرهزینه، سرطان های مغز و اعصاب محیطی، گوارش وپروستات باهزینه متوسط و سرطان های اندام های تناسلی مردان در رده کم هزینه ترین سرطان های این استان قرارگرفتند.
    نتیجه گیری
    با دقت در هزینه های انجامی توسط بیماران میزان هزینه ها در تمامی گروه ها و برای خانواده ها بالا و قابل توجه بوده، بخش مهمی از این هزینه ها به صورت مخفی هستندکه ضرورت توجه لازم را در سیاست گذاری سلامت و مدیریت هزینه بیماری ها می طلبند.
    کلیدواژگان: هزینه سرطان، میانگین هزینه، هزینه مخفی، انواع سرطان
  • محسن اخوان سپهی، شمس الدین حجازی، علی کوهپایی، کمال اسحاق حسینی، علی بلباسی صفحه 71
    مقدمه و اهداف
    تزریق خون نجات بخش است ولی امروزه درخواست بدون اندیکاسیون خون رواج یافته است. این مطالعه به منظور بررسی میزان درخواست خون و فرآورده های خونی و مصرف آن ها در بیمارستان های شهرستان قم طراحی شده تا یک طرح مشترک برای مصرف بهینه آن به دست آید.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی آینده نگر است و شامل4370 نوع از فراورده های درخواست شده در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی قم از بانک خون طی سال 1388 است. داده ها بوسیله آزمون های k2؛ T مورد تحلیل قرارگرفتند و سطح آماری آن در نرم افزارspss16 05/0>p شد. نسبت c/t تعداد واحدهای crosmach شده تقسیم بر تعداد واحدهای تزریق شده است، محاسبه شد.
    نتایج
    دراین مطالعه،4370 نوع فراورده خونی درخواست شده مورد ارزیابی قرار گرفت؛ متوسط سن بیماران 5/27 سال (1/57% مرد و 9/42% زن) بودند. از 4370 درخواست خون صورت گرفته، 42/16% (196/1: c/t (برای بیمارستان های تحت بررسی تزریق نشده بود، از مجموع 13بخش در نظر گرفته شده، بخش هایی که بیشترین درخواست های خون را داشتند، به ترتیب عبارتند از: جراحی اورژانس و تروما(3/23%)، هماتولوژی و انکولوژی (14%)، زنان وزایمان (3/11%)، بخش کودکان (6/8%)، داخلی و نفرولوژی (8%)، بخش عفونی (9/6%)، بخش سوختگی (9/5%)، جراحی عمومی(4/4%)، بخش ارتوپدی (2/3%)، Icu (3/2%). PCell بیشترین فراورده درخواست شده با میزان7/78% است، اگرچه 44% از این میزان تزریق نمی شود.
    نتیجه گیری
    مطابق این یافته ها، میزان فرآورده های درخواستی خون بالا است. بنابراین راهبرد منطقه ای وکشوری مشخص برای درخواست خون نیاز است تا این میزان را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: خون، تزریق خون، بیمارستان
  • جعفر بوالهری، فاطمه رمضان زاده، نسرین عابدی نیا*، محمد مهدی نقی زاده، هاجر پهلوانی، سید مهدی صابری صفحه 83
    مقدمه و اهداف

    طلاق در زمره غم انگیز ترین پدیده های اجتماعی است که آسیب ها و مشکلاتی که زوجین و خانواده های آنان قبل و پس از طلاق متحمل می شوند و عوامل موثر بر بروز این پدیده از دیرباز مورد توجه و بررسی بوده است. طلاق علل متعددی دارد و هرگز یک علت را نمی توان به عنوان علت اصلی طلاق در نظر گرفت. با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم تعیین علل اصلی طلاق را مورد بررسی قرار دهیم.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی و مقطعی بود، گروه نمونه شامل 300 نفر ارجاعی ازدادگاه های خانواده شهید محلاتی و ونک طی سال های 1385- 1386 بوده است. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ساختاری (براساس مصاحبه با افراد متقاضی طلاق) بدست آمد. یافته ها بصورت فراوانی و درصد نمایش داده شد.

    نتایج

    مهم ترین علل تقاضای طلاق در این مطالعه به ترتیب شامل علل روانی (3/96%)، عوامل فرهنگی و اجتماعی (3/87%)، جنسی (88%)، عوامل اقتصادی (3/80%) و خشونت (3/84%) است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر علاوه بر توصیه به مطالعات بیشتر، برنامه ریزی لازم در آموزش و مشاوره های قبل از ازدواج را پیشنهاد می کند. همچنین لزوم آگاه سازی زوجین در زمینه دریافت مشاوره تخصصی در زمان بروز مشکل و اقدام به طلاق، می تواند جهت پیشگیری از وقوع طلاق به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: طلاق، خانواده، علل روانشناسی، خشونت، مشکلات جنسی
  • احسان مصطفوی، محسن آسمند صفحه 94
    مقدمه و اهداف
    در مطالعه حاضر ضمن بررسی روند بیماری بروسلوز در کشور و تهیه نقشه های مرتبط، تاثیر واکسیناسیون دامی بر میزان گزارش بیماری در انسان مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    ضمن جمع آوری اطلاعات مورد نیاز به تفکیک سال و استان محل گزارش، زیه تحلیل همبستگی انجام گرفت.
    نتایج
    طی این مدت، میانگین بروز گزارش شده سالیانه بیماری در کشور 24/43 در صد هزار نفر بوده است و به طور متوسط در هر سال حدود 27500 مورد جدید بیماری در کشور گزارش شده است. روند بروز گزارش شده تب مالت در کشور طی این سال ها، روندی کاهشی داشته است (001/0P< و 79/0r= -). در استان های مختلف کشور بین بروز گزارش شده سالیانه تب مالت و میزان آلودگی گزارش شده سالیانه گوسفندان و بزها (001/0P< و 347/0r=)، بروز گزارش شده سالیانه تب مالت و میزان آلودگی گزارش شده سالیانه گاوها (001/0P< و 327/0r=) و بین بروز گزارش شده سالیانه تب مالت و درصد گاوهای واکسینه شده (031/0P= و 098/0r=) همبستگی معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که میزان شیوع تب مالت بستگی بسیار نزدیکی با میزان شیوع بروسلوز دام ها دارد، نمی توان بدون کنترل و یا مبارزه جدی با این بیماری در دام ها، آن را در جمعیت انسانی کنترل نمود و از این رو لزوم ارتباط و همکاری بین بخشی در ارتباط با این بیماری به طور زیادی احساس می شود.
    کلیدواژگان: بروسلوز، GIS، ایران، بروز
|
  • Oliyaeemanesh A., Doaee Sh, Mobinizadeh M., Nejati M., Azadbakht M., Aboee P Page 1
    Background And Objectives

    analogues insulin is similar to human insulin but have differences in cell structure that leading to differences in characteristics of pharmacodynamics and pharmacokinetics.

    Methods

    A systematic review of published studies between 2009 until June 2010 in Cochrane Library (CENTRAL and Cochrane Systematic Reviews), DARE, NHS EEDs, and CRD databases were searched.

    Results

    Only nine articles were identified to be included in this review. Most of these studies demonstrated that there were no more or less risks caused by rapid acting insulin compared with human insulin in terms of safety. The risk of sever hypoglycemia significantly, reduced by using long acting insulin analogue. Although it has been shown that insulin analogues are not cost effective, some of these studies pointed out that that insulin Aspart 30 compared with other analogues has more cost effectiveness.

    Conclusion

    Although this type of insulin seems very effective for patients with diabetes, due to the less cost effectiveness in comparison to human insulin, it is recommended that government's resources for this technology will be allocated just to the children and elderly people.

    Keywords: Regular Human Insulin, Insulin analogue, Diabetes mellitus
  • Hosseinzadeh N., Mehrabi Y., Daneshpour , Alavi Majd H., Azizi F Page 7
    Background and Objectives
    Studying several linked markers provides more information on locating disease genes locus by using genetic association analysis. The aims of this study were to introduce Multimarker Family Base Association Tests (FBAT-MM) and its Linear Combination (FBAT-LC) in multimarker genetic association analysis and to examine the association of selected microsatellites with HDL-C in an Iranian population.
    Methods
    One hundred twenty five (125) families having at least one member with metabolic syndrome and at least two members with low HDL-C were selected from participants of the Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS). Multimarker genetic association of HDL-C level with some microsatellites in the chromosomes 8, 11, 12, and 16 were examined using FBAT-MM and FBAT-LC methods.
    Results
    The families consisted of 563 individuals (269 males and 294 females). FBAT-MM showed significant genetic association only between HDL-C and three microsatellites in Chromosome 11 (P<0.05). The microsatellite D11S1304 was found as the significant factor for multimarker genetic association.
    Conclusion
    FBAT-MM and FBAT-LC did not show shortcomings such as excessive conservatism and low power which are, usually, observed in other multimarker methods. Finding microsatellites associated with HDL-C level can provide background for further researches on the role of predisposing genes in metabolic syndrome.
    Keywords: Microsatellite, HDL, C, FBAT, MM, FBAT, LC, Metabolic Syndrome
  • Salehi L., Salaki S., Alizadeh L Page 14
    Background and Objectives
    Aging and elderly population growth has been increased in Iran. Quality of life of older persons is important as a consideration in medical decisions and as a clinical outcome measure. Health related quality of life (HRQoL) is not well understood in this group therefore we designed this study to determine the quality of life among elderly populations of Tehran, Iran.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on a random sample of elderly people selected from the elderly centers in Tehran. The Iranian version of short-form Health survey (SF-36) and perceived social support questionnaires were employed as standard tools.
    Results
    Overall, 400 elderly people with the mean age of 64.07(SD =4.49) took part in this study. Of all participants, 298 individuals were women. The mean score of PCS (Physical Component summery) and MCS (Mental Component Summery) were 64.62 (SD= 12.68) and 63.35 (SD=4/7) respectively. The results of this study revealed that women compared to men had significantly higher scores in different dimensions of health related quality of life as physical function, social function, body pain and general health. Additionally, participants with lower body mass indexes, higher education level, married elderly, healthy aged participants and richer ones had higher scores of health related quality of life.
    Conclusion
    According to this study, there was correlation between mean PCS and social support as well as MCS and social support. Quality of life in female, individuals with higher education and socioeconomic status were higher than male, persons with lower education and socioeconomic status.
    Keywords: Elderly, Quality of life, SF, 36
  • Karimi J., Holakouie Naieni K., Ahmadnezhad E Page 21
    Background and Objectives

    Community assessment process is the foundation for developing the basis for effective community health strategies. The aim of this study was providing a framework for comprehensive and participatory community assessment in Shahin-Shar, Isfahan, Iran.

    Methods

    This assessment performed in Shahin Shar city based on some experiences of Community Medicine and Epidemiology and Biostatistics departments of Tehran University of medical sciences since 1989 and North Carolina Community Assessment Guide Book (2002). The community assessment team included wide ranges of key stakeholders and local people. Our community assessment team has three levels of participants: An advisory group, a work group and a project facilitator. Observation, interview, focus group discussion and summary list of health resources used for data collection. The map of asset was also provided. We reported data to community and Hanlon method -based on magnitude of the problem, seriousness of the consequences and feasibility of correcting- was used for selecting health priorities.

    Results

    Drug abuse, smoking among adults and depression were the important health priorities. After creating community assessment document, Based on the risk factors that contribute to each problem, the health action plans were developed.

    Conclusion

    The results of this study showed that community assessment could be the foundation for improving and promoting the health of community members. It could be the basis for effective community health strategies in Iran.

    Keywords: Community assessment, Shahin, Shar, Community assessment document, Health action plan, Health priorities
  • Qorbani M., Yunesian M Page 31
    Background and Objectives
    Some case-report studies in Iran showed probable association between anthracosis and smoke exposure due to baking homemade bread, population. Therefore we estimated the population attributable fraction (PAF) for this probable association in Iranian population.
    Methods
    A hospital-based case-control study, including 83 anthracotic subjects (cases) with 72 controls from surgical ward which were matched by age, conducted in Imam Khomeini hospital in Tehran (From September 2009 to December 2010). Patients in both case and control groups were interviewed according to "American Thoracic Society" guideline. Exposure to smoke was considered both as a binary and continuous variable (number of years being exposed to smoke) and the population attributable fraction (PAF) were estimated due to smoke exposure.
    Results
    Univariate analysis showed that exposure to smoke as binary variables, age and occupation exposure to dust and education were associated with anthracosis. After Adjusting, only smoke exposure (OR: 3.35, 95% CI: 1.49-7.55) remain significant. Univariate logistic regression model showed exposure to smoke as continuous variable has significant association with anthracosis. In multiple logistic model only duration (years) of smoke exposure remained significant (OR: 1.05, 95%CI: 1.01-1.09). PAF due to smoke exposure estimated approximately 48% in our population.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, it could be concluded that approximately half of the anthracotic cases are attributed to smoke exposure.
    Keywords: Anthracosis, Indoor air pollution, Smoke exposure, Population attributable fraction
  • Payab M., Dorostymotlagh Ar, Eshraghian Mr, Rostami R., Siassi F., Ahmadi M Page 37
    Background and Objectives
    Food insecurity has been a global concern. The purpose of the present study was to examine the relationship between household food insecurity and depression in mothers with school children in Ray city.
    Methods
    A cross-sectional survey of 430 mothers of school children was conducted in 2010 in Ray city. We employed USDA food security questionnaire. The prevalence of depression in mothers was assessed by Beck Depression Inventory (DBI).
    Results
    Household food insecurity was identified approximately in fifty percent of participants and frequency of depression was 51.4% in mothers. Depression in ‘food secure' group was 34.6%, and in ‘food insecure with hunger' group was 77.8%. There was a positive relationship between depression and food insecurity in mothers having primary school children living in Ray.
    Conclusion
    The findings of this study revealed that level of food insecurity among mothers seems high. This study highlights the need to integrate programs addressing food insecurity and poor mental health for mothers.
  • Bokaie S., Soltani M., Rahimi Forushani A., Bahonar A., Afshar Nasab M., Rohani Zadeh S., Ghajari A., Saadati D Page 45
    Background and Objectives
    White spot, as one of the infectious viral diseases, has made severe losses in shrimp ponds all over the world. Despite extensive efforts made to deal with and control the disease, white spot continues to be a major health problem in shrimp farms across Iran. In this work, the significance of the risk factors of white spot disease epidemic occurred in shrimp ponds of Choubdeh farming site in Khuzestan province of Iran is determined.
    Methods
    A cross sectional study was conducted from June 1, 2010, to September 22, 2010 in 223 shrimp ponds of the site. Data was collected on 17 variables, thought to be associated with the occurrence and epidemic of white spot, with the aid of the shrimp ponds owners and fisheries and veterinary organizations. The occurrence of white spot disease in the farming site was determined by clinical symptoms and the results of conventional PCR tests. the effectiveness of the risk factors was established by odds ratio (OR).
    Results
    It is found that poor management of birds fighting (OR=3.72), less educated farm foreman (OR= 3.29) and poor filtration of the intake water (OR= 3.43) are significantly affected the occurrence of the disease while little changes in the salinity of shrimp ponds (OR= 0.16) decreases the odds of the disease.
    Conclusion
    These findings help better develop shrimp farming across Iran, especially in Khuzestan province.
    Keywords: Risk factors cross sectional study, White spot disease, Litopenaeus vannamei
  • Asgharzadeh S., Zaeri S., Holakouie Naieni K., Ardalan A., Ahmadnezhad E Page 54
    Background and Objectives

    Earthquakes cause thousands of deaths and injuries worldwide every year. Islamic Republic of Iran has a deadly history of earthquakes. The aim of this study is to describe injuries rate, causes of injuries, structural characteristics of buildings and occupant actions immediately after earthquake in Damghan in 2010.

    Methods

    This case-study was conducted one week after occurring the earthquake in five villages of Damghan city in Iran. We used the Physical Injuries Assessment Questionnaire which was particularly designed for injuries after earthquakes. Also for acquiring information about region and amount of losses, some interviews was conduct with local authorities.

    Results

    Four death and fifty six injuries occurred in five villages of Damghan city. There were three types of injuries including superficial injuries (50%), contusions (35%) and fractures (10%). The findings of this study indicating building structural failure (87.4%), nonstructural factors (7.1%) and trapping (5.3%) seems the most possible cause of injuries in this region.

    Conclusion

    This study showed that the building structural failure is the main cause of injuries (87.4%). Increasing structural resistance of building especially in village regions and education about earthquake preparedness should encourage in order decreasing the total number of people affected by earthquake.

    Keywords: Injury, Death, Earthquake, Damghan, Iran
  • Farokhi Noori Mr, Holakouie Naieni K., Haghdoost Aa, Emami A Page 62
    Background and Objectives
    The economic costs of cancer care are a burden to people diagnosed with cancer, their families, and society as a whole. Despite several studies about cancer in Iran, there is paucity of cost analysis in this area. The aim of this study was to estimate the cost of cancer subgroups in Kerman, Iran.
    Methods
    A retrospective analysis of administrative 223 diagnosed patients with different cancers was undertaken.
    Results
    Monthly average cost of cancer was 3.32 thousand US dollars (average exchange rate in 2010: 10308 Iranian rials= 1 US dollar). Breast cancer, with an average 4.30 thousand US dollars per month was the most expensive and cancer of male reproductive organs with average2.16 thousand US dollars were the cheapest cancer.The hidden monthly cost of all types of cancer was 2 thousand US dollars, breast cancer, lung, blood and female reproductive organs were costly and brain and peripheral nerves cancer, gastrointestinal tract and prostate were medium and male reproductive organs cancer was less costly.
    Conclusion
    Economically impact and burden of cancer should be an important consideration in the health policy making in Iranian health service system.
  • Akhavan Sepahi M., Hejazi Sh, Koopai A., Eshagh Hoseini K., Belbasi A Page 71
    Background and Objectives
    Nowadays the performance of hospital blood banks is assessed by cross-match to transfused unit ratio which it is recommended to be less than 2.0. The aim of this study was to evaluate the most common indications for blood transfusion in Qum University hospitals.
    Methods
    In this retrospective study 4370 blood order forms from March 2010 till April 2011 were assessed. To calculate C/T ratio, the number of cross-matched units was divided by the number of transfused units.
    Results
    Of total 4370 blood order, 57.1% were male. From all blood order forms, 16.42% (C/T: 1.196) were not transfused. The highest rate of blood orders pertained to surgery emergency and trauma (23.3%), hematology and oncology (14%), gynecology (11.3%), internal ward and nephrology (8%), infectious ward (6.9%), burn ward (5.9%), general surgery (4.4%), orthopedics (3.2%), ICU (2.3%) and pediatrics (8.6%). Packed cell was the product with the highest order rate of 78.7% in Qom teaching hospitals; however, out of this rate 44% remained untransfused.
    Conclusion
    According to the findings of this study the rate of non-transfused ordered blood components in Qom teaching hospitals seems very high. Thus, it is recommended to employ the international and/or national guidelines in order to reach to optimal rate.
    Keywords: Blood, Transfusion, Hospital
  • Bolhari J., Ramezanzadeh F., Abedinia N., Naghizadeh Mm, Pahlavani H., Saberi Sm Page 83
    Background and Objectives

    The aim of this explorative study was to identify influencing factors as main causes of divorce among couples in Tehran

    Methods

    Three hundred persons from family court of Justice participated from March 2006 to March 2007 in this study. Structured interviews in addition a standard questionnaire were employed.

    Results

    The results indicated that the most causes were psychological factors (96.3%), socio-cultural factors (87.3%), sex problems (88%), economic factors (80.3%) and violence (84.3%) in participatnts.

    Conclusion

    Premarital counseling suggested for couples to prevent divorce in Iranian community.

    Keywords: Divorce, amily, Psychology factors, Violence, Sex problems
  • Mostafavi E., Asmand M. Page 94
    Background and Objectives
    Brucellosis is a zoonotic infection transmitted from animals to humans by the ingestion of infected food products, direct contact with an infected animal or inhalation of aerosols. This study aimed to describe the trend and to assess the effect of livestock vaccination rates on reported brucellosis in human across Iran.
    Methods
    Trends in the epidemiology of human and animal brucellosis in Iran were investigated by analyzing national surveillance data between 1991 till 2008.
    Results
    The average annual incidence of human brucellosis was 43.24 per100000 population. On average, approximately 27500 new cases have been reported in the country. There was a fall in the incidence rate of Brucellosis over recent years(r=-0.79, P<0.001). In different provinces there was a significant association between the annual incidence of human brucellosis and the annual infection rate of sheep and goats (r =0.347, P<0.001), the annual incidence of human brucellosis and the annual infection rate of cattle (r =0.327, P<0.001) and the annual incidence of human brucellosis and the percentage of vaccinated cows (r=0.098, P=0.031).
    Conclusion
    As the prevalence of human brucellosis depends closely with the prevalence of brucellosis in animals, control of the disease in human population needs the cooperation between different public health organizations.
    Keywords: Brucellosis, GIS, Iran, Incidence